Uge for uge

Gravid uge for uge

Og vinderen er!
Nu er du gravid   Tillykke.

Her kan du læse om dig og din babys udvikling uge for uge. Vi har samlet fakta og sjove ting og krydret det med et lille billede taget her på klinikken i de forskellige uger, så du kan se, hvad der sker inde i livmoderen. Vores graviditetskalender er lavet specielt til dig, som ønsker at vide hvad du kan forvente uge for uge under din graviditet.

Min graviditet uge for uge

Uge 1

Denne uge har du din menstruation- du er endnu ikke gravid. Alligevel regnes denne uge med som 1. uge i din graviditet. Kun få gravide kender ægløsnings- eller befrugtningstidspunktet, og sidste menstruations 1. dag benyttes derfor som startdato.

Det gør ikke så meget hvis du på forhånd ikke ved, hvor langt du er henne. Alle gravide bliver tilbudt en scanning på sygehuset i graviditetsuge 12-14, og her fastsættes den endelige termin.

Allerede fra uge 6+0, altså i din 7 uge, kan man scanne sig frem til, hvor langt du er henne. På det tidspunkt, kan det lille hjerte nemlig ses med ultralyd, og man kan måle på graviditeten.

Hvis du ikke allerede er begyndt, anbefaler sundhedsstyrelse, at du indtager Folinsyre 400 mikrogram per dag – helst i god tid inden din graviditet og i de første 12 uger af din graviditet. Folinsyre skal din baby bruge til dannelse af en korrekt ryg og rygmarv.

Uge 2

Du er stadig ikke gravid, men meget sker i din krop. Æggene i æggestokkene modnes. I slutningen af denne uge, vil du måske mærke et let stik i en af siderne, som tegn på at et æg har løsnet sig fra æggestokken. Snart vil du måske være gravid.

Hvis du har en cyklus på 28 dage, vil ægløsningen oftest ligge på 14. dagen efter sidste menstruations 1. dag. Er din cyklus kortere eller længere end det, vil din ægløsning tilsvarende være forskudt de dage.

Du kan regne din termin ud ved hjælp af vores terminsudregner, hvor du kan taste sidste menstruations 1. dag og længden på din cyklus.
Og du kan følge med via statistik hvor langt du er og hvor lang tid, du har tilbage inden termin.

Uge 3

Det lille æg begynder sin vandring gennem æggelederen mod livmoderen. Inden længe – hvis ikke allerede – vil ægget møde sin sædcelle.

Du har sikkert ikke opdaget det endnu, men nu har du pludselig et lille liv inden i dig, som er i fuld gang med at udvikle sig. Tillykke, du er gravid!

Allerede efter et par timer, deler ægget sig første gang og bevæger sig langsom mod livmoderen. Ca. 3 døgn opholder ægget sig i æggelederen, inden det sætter sig fast i livmoderen. Sundhedsstyrelsen anbefaler at du som gravid får et dagligt D-vitamin tilskud på 10 mikrogram gennem hele graviditeten. D-vitamin fremmer optagelsen af calcium og knogleopbygningen.

Uge 4

Det befrugtede æg har nu fundet sig en passende plads i livmoderen, og en kemisk og hormonel udveksling er i gang mellem dig og ægget. Ægget som er ca. 1 mm melder sin tilstedeværelse og dit liv som gravid begynder nu at vise sine små tegn.

Udeblivelsen af din menstruation er oftest det første tegn på, at du er gravid. I enkelte tilfælde kan du som gravid føle en let murrende fornemmelse i livmoderen.

Vi kan under en scanning endnu ikke se selve graviditeten inde i livmoderen, men i nogle  tilfælde vil vi kunne begynde at se selve gestationssækken ( graviditetssækken = den mørke hule)- den er meget lille på det her tidspunkt og da graviditeten ikke vokser hver dag, er det ikke ved alle gravide at det er muligt at se den. Det betyder ikke noget.

Uge 5

Hvis du ikke allerede har opdaget det, er det måske nu, du føler forandringerne med din krop så stor, at du tager en graviditetstest. Jubiii!

Dine bryster svulmer en smule og er ømme, du bliver måske hurtigt træt og pirrelig. Måske føler du dig lidt skidt og er ekstra sensitiv over for lugt og smag.

Udviklingen inden i dig er i fuld gang, og graviditeten måler nu ca. 2 mm. En helt forudbestemt kodning af cellerne er i gang og danner grundlag for dannelsen af barnets organer. I denne uge vil dit kommende barn blive omgivet af den gennemsigtige forsterhinde og ligge i fostervand, der beskytter det. Øjnene som blot er små mørke pletter, ligger i starten på hver sin side af hovedet, men bevæger sig mod forsiden.

Man kan med ultralyd endnu ikke se babyen, men vi kan ved nogle gravide begynde at se fosterhulen også kaldet gestationssækken. Det er dog endnu for tidlig med en scanning, da vi ikke endnu kan præcisere hvor graviditeten sidder eller hvordan udviklingen er.

Start allerede nu med at tage billeder af din mave. Selvom du måske ikke kan se meget endnu, så vil din mave stille og roligt ændre form over den næste tid.

Uge 6

Grundskitsen til et lille menneske begynder at tegne sig – barnet er ca. 1-3 mm langt, og det lille hjerte pumper blod til leveren og hovedpulsåren.

Endnu er det for tidligt at få øje på selve babyen med ultralydsscanning; hjertet er så lille, at det endnu ikke kan opsnappes af lydbølgerne. Men hvis du har brug for en afklarende tryghedsscanning eller terminsscanning, er du meget velkommen. Vi kan ved hjælp af en tidlig scanning bekræfte din graviditet, vi kan måles på gestationssækken ( fosterhulen) og se om størrelsen passer med udregningen. Hvis graviditetens størrelse er mere end ca uge 5+3, kan vi som regel begynde at se blommesækken ( den runde ring på billedet).
Når vi kan se blommesækken, ved vi også nu, at graviditeten sidder rigtigt inde i livmoderen og at der ikke er tale om en graviditet udenfor livmoderen. Blommesækken er babyens madpakke og der det første der bliver synligt. Den tjener til at give næring og blodlegemer til det lille æg og lille foster.

Du føler måske en let konstant hovedpine som følge af dine graviditetshormoner. Hvil dig, når du kan og sørg for at drikke en masse væske i løbet af dagen. Det kan være svært, hvis du samtidig også er ramt af kvalme, men væske er vigtigt, så du ikke dehydreres. Så kan din kvalme og utilpashed nemlig føles værre. Spis små måltider fordelt på dagen og undgå for fed eller krydret mad.

Du føler sikkert , at du skal tisse meget. Det skyldes den øgede blodtilstrømning til området omkring livmoderen og blæren.

Uge 7

Scanningsbillede uge 7Du kan endnu ikke se babyen på dette billede, men barnet vil denne uge vokse fra 4 – 9 mm, målt fra hoved mod hale. Målingen af barnet under en ultralydsscanning (kaldes crown-rump-length ( CRL)) gør det muligt at bestemme alderen på din graviditet.

Når du kommer til en scanning kan vi se babyen ved hjælp at hjertet. Det er nemlig muligt nu at se det lille hjerte banke, og at babyen har sat sig rigtigt fast inde i din livmoder. Babyens udvikling kan endnu ikke bestemmes eller ses med det blotte øje med ultralyd, men øjne, næse og mund begynder at træde frem. Arme og ben vil være korte længe endnu, men hænder og fødder begynder at tage form som små luffer.

Ønsker du en scanning på det her tidspunkt for at se om det lille hjerte er gået i gang er du meget velkommen. Jeg kalder det en tidlig tryghedsscanning, som går fra uge 7 – uge 13. Vi forsøger at sætte lyd på det lille hjerte, så du kan høre det. Jo større babyen er, jo tydeligere lyd.
Jeg anbefaler gerne en tidlig tryghedsscanning fra uge 6+4, idet babyen ikke vokser hver dag, ligesom vi oftest ikke ved præcis hvornår den er lavet. Hjertelyden kan ses fra babyens størrelse svarer til uge 6+0, men hvis man kommer efter uge 6+4, så er det som regel muligt selvom babyen skulle være 4 dage mindre.

Selvom dine omgivelser endnu ikke kan se det på dig, føler du sikkert forandringer.

Du kan måske mærke en let murren i din livmoder lidt ligesom lette menstruations smerter.

Det er helt normalt og er udtryk for, at din livmoder vokser.
Du kan udover kvalme og hovedpine også ind i mellem føle dig en smule svimmel. Måske skal du tisse ofte, og du kan have let til tårer og og bliver måske let irriteret.

Mærker du ikke noget, er det også helt normalt. Man reagerer som kvinde helt forskelligt på graviditetshormonerne.

Uge 8

Scanningsbillede uge 8Du er nu i din graviditetsuge 8 – også kaldet uge 7+.

Barnets længde går fra 10-15 mm i denne uge og vokser med ca. 1 mm om dagen. Det vejer ca 1 gram. Ultralydsmæssigt vil vil nu have lidt mere at måle på. Den vil med ultralyd ligne en lille “spunk” og have lidt form som en riskorn.

Omridset af dit barn og dets ansigtstræk begynder at være tydeligt (kan dog ikke ses med ultralyd). Der pumpes blod gennem navlesnoren, og hjertet slår med ca. 150 slag per minut – dobbelt så mange slag som dit hjerte.

Hjernen begynder at registrere aktivitet, og barnet kan begynde at bevæge hænder, arme og ben. Dit barn vil allerede nu være venstre- eller højrehåndet.

Du mærker måske små jag i dine sider. Det kaldes ligamentsmerter. Din livmoder vokser hastigt og trækker derfor i de ledbånd ( ligamenter), der holder din livmoder på plads inde i dig.

Det er nu tid til at bestille tid hos din egen læge til din 1. graviditetsundersøgelse, som oftest ligger i din graviditetsuge 9-10.

Det er en god ide at skære ned på forbruget at kaffe, cola, holde dig fra alkohol og tænke på hvilke fødevarer, du bør undgå i din graviditet. Herudover skal du tænke på, om du får kalk nok via din kost. Du anbefales ½ liter mælkeprodukt om dagen eller et dagligt tilskud kalk på 500 mg gennem hele graviditeten.

Uge 9

Scanningsbillede uge 9Dit barn vokser denne uge fra 15,5-22 mm fra målt fra hoved mod hale (CRL) og har fordoblet sin vægt til 2 g.

I slutningen af denne uge vil vi med ultralyd kunne være heldige at se små bevægelser fra babyen, de såkaldte spæde refleksbevægelser. Det er ikke noget, den gør hele tiden, men i små perioder, så det kræver lidt held 😉

Organerne er under udvikling og ansigtet fortsætter med at tage form. Øjnene er dækket af hud som bliver til øjenlåg. Anlæg til ydre ører er på plads. Din babys bevægelser øges og ved berøring ville den kunne vise gribereflekser. Fingre og tæer har ikke længere svømmehud. Babyen begynder at drikke af fostervandet.

Din livmoder er nu dobbelt så stor, og om aftenen kan du måske mærke bukserne stramme. Du føler dig måske stadig træt og udkørt. Din krop producerer en øget blodmængde, der skal pumpes rundt, og dit stofskifte påvirkes. Din krop er i fuld gang med at arbejde for din baby inde i maven.

Uge 10

Scanningsbillede uge 10Alle babyens organer er nu skabt. Den vokser fra  23 mm start uge til ca 30 mm  slut uge 10. Hovedet udgør næsten halvdelen af barnets fylde og er blevet mere rund i formen. Tungen har udviklet smagsløg, og mælketænderne begynder at vokse frem i gummen. De ydre kønsorganer er nu synlige, men det vil endnu ikke være muligt at afgøre barnets køn.
Vi vil med ultralyd være i stand til at se on and off bevægelser, hvor vi måske er heldige at se bevægelser også med de små luffer for arme og ben. Der er nu mere synlig babyfigur for hoved og krop.

Barnet bevæger hovedet og griber ud med hænderne. Munden kan åbnes, og barnet kan sutte på fingre og synke fostevand.

Det er tid for din første lægeundersøgelse, hvor du skal have lavet vandrejournal og have taget blodprøver. Husk at du for at få taget blodprøve Doubletest som skal bruges til din nakkefoldsscanning, skal min. være uge 8+1.

Det er også tid at begynde at tage jerntilskud. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du fra uge 10 indtager jern. Du skal have et dagligt tilskud på 40-50 mg ferrojern. Har du meget kvalme, må du udskyde dit jernindtag til senest uge 18.

Dit humør og dit overskud kan svinge op og ned. Din krop og dit sind er under stor hormonel påvirkning ,og det er naturligt, at der er mange følelser og tanker.

Når du er gravid, forstærkes din lugte- og smagssans, så du pludselig kan føle madlede eller ikke længere kan lide stærke kraftige dufte.

Uge 11

Scanningsbillede uge 11Barnet vokser denne uge fra 30-41 mm. Og vejer 3-4 gram. Den bevæger sig mere rundt inde i dig – stadig så lille, at du ikke kan mærke det, men det vil være muligt at se det med ultralyd.

Øjenlågene er færdigudviklede. Øjnene er lukkede og kan først åbnes uge 25-28. Næsen og læber er nu helt færdigdannet. Barnet gaber og sutter på fingre. Fingre- og tånegle udvikles.

Hjertet slår med ca. 170-180 slag pr minut.
Måske mærker du, at kvalmen aftager lidt nu. Du mærker måske øget energi og overskud igen.
Din livmoder er nu på størrelse med en grapefrugt og du kan måske mærke, at bukserne er begyndt at stramme, især om aftenen.

Uge 12

Scanningsbillede uge 12Du er nu i slutningen af 1. Trimester . På vej ind i 2. Trimester, som går frem til uge 28.

Din baby er så godt som færdigudviklet. Den måler 41-52 mm og vejer ca. 14 g.

Resten af tiden i livmoderen drejer sig om vækst og modning, fremfor dannelse af nye organer.
Den bevæger sig meget rundt i fostervandet, men kan endnu ikke aktivt sparke dig så hårdt, at du kan mærke det. De fleste 1. gangs gravide mærker babyens bevægelser ca. uge 20. Nogle før og nogle senere, det afhænger meget af, hvor moderkagen er placeret. Har du været gravid før, kan du sikkert opfatte babyens bevægelser tidligere, måske uge 16.

Din livmoder er ved at have en fin størrelse og begynder at bevæge sig op over dit skamben og du kan måske mærke noget, der føles lidt hårdt.

Dine første graviditetshormoner har toppet og er nu ved at udjævne sig. Den øgende energi og overskud giver dig mulighed for, at du kan begynde at nyde din graviditet uden at skulle tænke over, hvor træt du er.

Uge 13

Scanningsbillede uge 13Hvis du tager imod tilbuddet, er det som regel denne uge, du skal til nakkefoldsscanning på sygehuset.

En nakkefoldscanning kan foretages fra din graviditetsuge 11+3 til 13+6.

Nakkefoldsscanning er primært en undersøgelsesscanning for mongolisme/kromosomsygdomme, hvor du får udregnet din risiko. Du vil også få lavet en tidlig gennemscanning af babyen. Det er rart at have faderen til barnet med eller en anden, du kan opleve og dele scanningen med.

Det er nemlig en stor oplevelse at se dit barn med ultralyd. Barnet måler nu fra 54-64 mm fra hoved mod hale og vejer ca. 40 g. Det hopper og bevæger sig meget.

Ribbenene og dermed ryggraden kan ses tydeligt nu. Lemmerne er lange og tynde. De ydre kønsorganer er ved de fleste babyer så udviklet, at det i nogle tilfælde kan være muligt at bestemme, om du skal have en pige eller dreng.
Statistik siger at det kan afgøres på ca 84% af babyerne, men da kønnet er meget spædt vil du ved din nakkefoldsscanning nok ikke få oplyst kønnet på det her tidspunkt. Det er fagligt svært at bestemme kønnet på det her tidspunkt og kræver meget erfaring og tid.

Om 1 uge ( uge 13+0-13+6) kan du komme til tidlig kønsvurdering her hos mig på klinikken. Pris kun 450 kr

Uge 14

Scanningsbillede uge 142. trimester er for mange gravide den bedste periode. Det ubehag, der oftest hører med til 1. trimester begynder at klinge af. Du begynder at nyde din graviditet mere. Du mærker mere og mere, hvordan livmoderen buler frem, og snart skal du måske se dig om efter graviditetstøj.

Halvdelen af din samlede vægt forøgelse sker nemlig her i 2. trimester.

Babyen måler denne uge 67-79 mm fra hoved mod numse og vejer ca 85 g. Huden er rød og gennemsigtig. Neglene på tæer og fingre er bittesmå og helt bløde. På babyens hoved er der ved at komme et fint lag hår.

Næsen ligner en rigtig næse og din baby ligger sikkert lige nu og sutter på sin tommeltot.

Kønnet er ved de fleste babyer så udviklet at kønnet kan bestemmes. Er det en dreng eller pige? Det er spændende.
Du er meget velkommen her på klinikken til en tidlig kønsscanning, som  kan udføres lige præcis denne uge 13+0 -13+6. Kønnet kan i denne uge bestemmes ved ca 98% af alle babyer. Skulle din baby ikke være færdigudviklet, får du en ny tid ugen efter til ny vurdering uden beregning. Pris kun 450 kr.

Uge 15

Scanningsbillede uge 15Din baby er ca. 16 cm i længden fra hoved mod fod og vejer omkring 50 g. Benene er længere end armene, og knoglerne bliver mere hårdføre og går gradvist fra brusk til knogler. Babyen sparker aktivt og skifter stilling i fostervandet.

Babyen ligger dejligt blødt og varmt inde i fostervandet, som giver babyen stor bevægelsesfrihed. Samtidig virker fostervandet som beskyttelse mod stød og bevægelser udefra. Fostervandet er ca. 37,5 grader varmt, lidt højere end din egen kernetemperatur.

Du oplever måske at svede mere på dette tidspunkt, det skyldes, at dine hormoner står for en let øgning i din kernetemperatur på et par grader.

Måske oplever du ind i mellem at være lidt stoppet i næsen, måske er du begyndt at snorke om natten. Du vil opleve, hvordan dine slimhinder bl.a i næsen svulmer mere op og kan give dig tendens til næseblod. Måske oplever du også, hvordan det kan bløde fra dine gummer under tandbørstningen. Alt dette skyldes dine hormoner og den øgede blodmængde i din krop.

En scanning denne uge er en dejlig oplevelse. Babyen bevæger sig ofte meget, og det er tydeligt, at der er sket en udvikling siden din nakkefoldsscanning.
Kønsscanning er nu muligt ved alle babyer, så er du nysgerrig på, om du venter en dreng eller pige, er du og partner og familie meget velkommen.
En kønsscanning denne uge koster 400 kr og er en rigtig dejlig hyggelig oplevelse, hvor vi også måler babyen og ser at den har det godt  og med masser af printede billeder.

Uge 16

Scanningsbillede uge 16Din livmoder har nu en fin størrelse og vokser hurtigt. Hvis du ind i mellem oplever små stik eller jagende smerte i din lyske, er det dine ledbånd, der giver sig. Din livmoder holdes på plads inde i dig ved hjælp af ledbånd/ligamenter, og de kan ikke altid følge med din livmoders vækst. Så når du laver en pludselig bevægelse, f.eks. et host eller rejser dig hurtigt, vil du kunne mærke, hvordan dine ledbånd strammes. Du kan prøve at bukke dig forover og så rejse dig op langsom, så kan ledbåndene ofte følge med igen.

Din baby måler nu ca 16 cm. Vægten er ca 125 g.

Armene er vokset, så babyen kan samle hænderne foran sig. Ansigtets træk kommer mere frem. Panden vokser, og hovedet er fortsat stort. Huden er tynd, og de små blodkar anes tydeligt under huden. Ansigtet kan bevæge sig i form af panderynken, læber der åbnes og lukkes. På fingrene er der små neglebånd.

Uge 17

Scanningsbillede uge 17Hvis du har været gravid før, kan du måske mærke din baby inde i livmoderen. Små blide bevægelser, hvor babyen rammer dig, imens den slår både kolbøtter og vender og drejer sig.

Venter du dit første barn, går der sikkert nogle uger endnu, før du kan mærke disse fantastiske spark. Spark som du bliver fuldstændig afhængig af.

Din baby vejer ca 175 og måler 17 cm i total længde. Den har fået et fint lag hår på hele kroppen, også kaldet Lanugo-hår. Man ved ikke så meget om, hvorfor dette uldhår dannes, men måske tjener det til at holde på den beskyttende lag af hudsalve, som netop talgkirtlerne ved hårrødderne danner.

Hudsalven også kaldet fosterfedt sørger bl.a. for at babyens hud kan tåle at være i vand så længe.

Uge 18

Scanningsbillede uge 18Din baby sluger aktivt af fostervandet og har ofte hikke. Senere i graviditeten kan du mærke barnets hikke som små rytmiske bevægelser i bunden af din livmoder.

Din baby foretager de indledende øvelser til at se. Øjnene er stadig lukkede frem til ca uge 25-28, men babyen begynder at bevæge øjnene. Om babyen kan se inde i livmoderen ved vi ikke, men vi ved, at øjet er følsomt for lys, og at din baby dermed kan se forskel på, om du befinder dig i lys eller mørke.

Din baby måler mellem 18 cm og vejer omkring 195 g.
Du kan ind i mellem føle dig svimmel, hvis du rejser dig hurtigt op. Din krop og indre system arbejder mere i din graviditet og skal ind i mellem bruge mere tid til at følge med i dine daglige vante gøremål.

Pas på dig selv og sørg for at få din nattesøvn. Hvil dig evt. i løbet af dagen.

Uge 19

Scanningsbillede uge 19Din livmoder når nu næsten til navlen, og du kan se, hvordan den buler fint frem. Især om aftenen, hvor dine tarme er oppustede og skubber din livmoder tydeligt udad. Dine tarme er under hormonel påvirkning og bevæger sig langsommere og du vil til tider føle dig forstoppet. Drik masser af vand , sørg for at bevæge dig i form af gåture og moderat motion. Spis frugt og grønt og fiberrig kost.

Din baby kan høre din stemme og bliver stimuleret af lyde både udefra som indefra. Babyen kan høre dine tarmlyde, dit hjerte og bruset fra dine pulsårer, lyde som giver babyen tryghed. Din baby vejer 245 g og måler 19-20 cm.

Uge 20

Scanningsbillede uge 20Denne uge skal du sikkert til din uge 20. scanning på sygehuset. Scanningen hedder også Misdannelsesscanning, da scanningen undersøger, om din babys udvikling ser normal ud. Alle organer scannes igennem og din baby måles, så du kan se, at den vokser som den skal. Måske er det dagen, hvor du også kan få kønnet at vide. Ikke alle sygehuse har sat tid af til at tjekke for kønnet, så spørg om det er muligt allerede inden din scanning starter.

Din baby vejer nu ca. 300 g og er i fuld længde ca. 25 cm.
Det ydre øre bliver dannet og din baby kan høre, især lydene fra dit hjerte, blodet der pulserer i dine årer og dine tarmlyde. Også din stemme vil forplante sig gennem din krop.

Din baby har dannet et ekstra lag hud, som virker som en hinde mod fostervandet.

Uge 21

Scanningsbillede uge 21Bobler i maven… måske kan du nu mærke babyens små bevægelser? Det er helt normalt at være i tvivl i begyndelsen.

Det er meget forskelligt, hvornår du som gravid kan mærke de første spark. Hvis moderkagen ligger ud mod dit maveskind, kan det godt betyde, at du først vil kunne registrere bevægelser lidt senere end uge 21.

Fostervandsmængden er også afgørende for, om babyen rammer dig, eller om babyen bare ligger og ”plasker rundt i vandet”.

Alle spørger dig sikkert, om du mærker liv, men bare tag det med ro. Først uge i 25 skal du kunne mærke babyen hver dag.

Din baby vejer ca. 360 g og måler fra hoved mod fod ca. 26,5 cm.

Måske mærker du på det her tidspunkt en tiltagende følelse af varme. Det skyldes, at dine hormoner øger din kernetemperatur en smule.

Uge 22

Scanningsbillede uge 22Din mave bliver mere og mere tydeligt, og måske er det ved at være tid til at hoppe i tøj med mere plads til den voksende mave. Måske tænker du på om du får strækmærker?

Strækmærker afhænger af din hudtype og kan i princippet ikke forhindres, men det kan give god velvære at smøre din mave ind i creme hver dag.

Lige nu og frem til ca. uge 30 er den periode i din graviditet, hvor din vægtøgning kan være størst. Det er forskelligt, hvor meget man som gravid skal tage på. Hvis du er normalvægtig, er det fint at ende med 10-15 kg.
Din baby vejer ca. 430 g og måler næsten 28 cm.

Babyen drikker aktivt af fostervandet via sin synkerefleks. Det sætter gang i nyre- og urinvejene, men også babyens fordøjelsessystem. Babyen tisser i fostervandet, men kommer ikke af med afføring før efter fødslen. Det ufordøjede fostervand med rester af hud- og hårceller lagres i babyens tarme og danner den første afføring, kaldet Meconiun.

Uge 23

Scanningsbillede uge 23Din baby har endnu ikke dannet meget kropsfedt, og din babys hud er gennemsigtig og rynket. Babyen er lang og tynd, og alligevel meget babyagtig at se på. Små øjenvipper begynder at vokse frem, og fingerneglene er næsten færdige.

Babyen bevæger sig mange gange i løbet af en dag. Det er normalt, at du bedst kan mærke babyen, når du sidder eller ligger ned.

Længden er ca. 29 cm og din baby vejer nu omkring 500 g.
Måske mærker du plukkeveer, især hvis du har været gravid før. Plukkeveer er små sammentrækninger i din livmoder. Din livmoder er en muskel, der løbende vil trække sig mere og mere sammen, jo større den bliver. I starten vil du måske kun mærke det, hvis du tilfældig lægger en hånd på maven og mærker, at den er mere hård.

Uge 24

Scanningsbillede uge 24Babyens bevægelser er nu mere bevidste og koordinerede. Det er tegn på, at nervebanerne er ved at blive koblet sammen. Babyen strækker og vrider sig og den kan gribe. På den måde styrkes musklerne og knoglerne, og babyens finmotorik udvikles.

Din baby har også sit helt egen søvnmønster og skifter nu tydeligt mellem at sove og være vågen. Babyen kan høre lyde udenfor livmoderen og du kan hen ad vejen opleve, hvordan babyen kan give et lille spjæt ved høje, pludselige lyde.

Vægt 600 g og total længde 30 cm.

Din maves størrelse og vægten presser nedad, når du ligger ned og du mærker måske så småt, at det kan være svært at finde en god stillig, du kan sove i. Prøv dig frem med puder – under maven og mellem dine knæ, på den måde vil vægten ikke tynge helt så meget.

Uge 25

Scanningsbillede uge 25Din baby vokser hurtigt i disse uger, både i længde og vægt.

Din baby er nu i stand til at åbne øjnene og blinke. Din baby lever i en stort set mørk verden, men vil kunne opfatte forskel på lys og mørke. Hvis du er i sollys, vil babyen opfatte lyset som et rødligt skær.

Babyens vægt er ca. 660 g og længden fra hoved mod fod er 34,5 cm.

Du tager hurtigere på i vægt i denne tid og din krop har brug for styrke og energi. Sørg for at spise sundt og varieret og spis hellere flere små måltider end få store. Sørg for at drikke masser af vand.

Du kan sikkert også mærke en øget belastning af din krop – måske begynder lænden at gøre ondt, du kan føle dig mere træt og have brug for pauser i løbet af dagen. Du bliver hurtigere forpustet og føler dig måske stakåndet, selvom du sidder ned. Hormonproduktionen påvirker nemlig indirekte din vejrtrækning og pulsen er steget med ca. 15 slag pr. minut pga. den øgende blodmængde.

Uge 26

Scanningsbillede uge 26Du kan fornemme, at babyen reagerer på lyde, og den vil gradvis lære at genkende og skelne mellem lydene. Du kan stimulere babyens sanser – syng en sang for din baby eller spil den samme lille sang hver dag. Babyen vil føle sig beroliget af din stemme. Også farens stemme vil babyen kunne genkende efter fødsel, lad ham til at tale til babyen, gerne hver dag – tæt ved maven.

Din baby reagerer også på berøring og puffer du let til babyen, kan du som regel mærke puf tilbage. Vær ikke bange for at puffe og skubbe lidt til maven – din baby ligger godt beskyttet i fostervandet.

Babyen vejer ca. 760 g og total længden er 35,5 cm.
Prøv at få en halv times motion om dagen. Går du en tur, kan du selv afpasse, hvor langt du kan gå og hvor hurtigt. En svømmetur er også rigtigt godt for din gravide krop på grund af vægtløsheden og de blide bevægelser i vandet. Motion er godt, men begynd ikke på en helt ny form for fysisk krævende motion, hvis du ikke er vant til det. Lyt til kroppen, hvordan den har det under og efter motionen. Sørg for at hvile dig i løbet af dagen og gå tidligt i seng, hvis du har brug for det.

Uge 27

Scanningsbillede uge 27Din baby vejer nu ca. 875 g og længden fra hoved mod fod er 36 cm.

Babyens lunger er i en fortsat udvikling. Lungerne er under graviditeten ikke i brug, da babyen ikke trækker vejret inde i livmoderen. Babyen får ilt til sine organer via blodet gennem navlesnoren.

Navlesnoren er en robust anordning og består af 1 vene og 2 arterier. Venen transporterer det nye iltede blod og næringsstoffer fra moderkagen til babyen. De to arterier transporterer det brugte af-iltede blod og affaldsstoffer fra babyen til moderkagen igen. Blodkarrene er omsluttet af en fast geléagtigt masse, der sikrer navlesnoren mod knæk og knuder. Navlesnoren er ved fødslen ofte længere end babyen.

En 3d/4d scanning er en fantastisk oplevelse. Vi kommer tæt på din baby og ser, hvordan livet er inde i livmoderen.
Jeg anbefaler din 3d/4d scanning fra uge 27-31 – og hvis du har fået at vide at moderkagen ligger ud mod dit maveskind, altså over babyen, så anbefaler jeg uge 27-28.
Pris på 3d/4d scanning er fra 700 kr til 1200 kr alt efter hvilken varighed din 3d/4d scanning skal have.

Uge 28

Scanningsbillede uge 28Din baby har indtil nu haft masser af plads i fostervandet til at skifte stilling og sågar slå kolbøtter. Snart bliver der mere trangt , og babyen kommer tættere mod dit maveskind.
Din baby behøver dog endnu ikke at ligge sig i fosterstilling. Den kan endnu strække benene op over hovedet og kan aktivt sætte fra i din side.

Du vil opleve, hvordan din baby mere og mere finder sig en favorit stilling. Den kan ligge med ryggen i samme side i ugevis og så pludselig kan du mærke, at den har flyttet sig.
Huden er stadig tynd og rynket, og babyen vil over den næste tid få et kraftigere fedtlag.

Din baby øver sig i at trække vejret med sine muskler, så åndedrættet kan fungere, når babyen bliver født og skal klare sig selv. Ved scanning kan man se, at maven og brystkassen bevæger sig, og hvordan fostervandet trækkes ind og ud af næsten.

Først når babyen er født og den registrerer atmosfærisk luft, vil lungerne folde sig ud og babyen skal herefter trække vejret selv.

Babyens vægt er her i uge 28 ca. 1 kg og længden er nu oppe på 37,5 cm.

En 3d/4d scanning er en fantastisk oplevelse. Vi kommer tæt på din baby og ser, hvordan livet er inde i livmoderen.
Jeg anbefaler din 3d/4d scanning fra uge 27-31 – og hvis du har fået at vide at moderkagen ligger ud mod dit maveskind, altså over babyen, så anbefaler jeg uge 27-28.
Pris på 3d/4d scanning er fra 700 kr til 1200 kr alt efter hvilken varighed din 3d/4d scanning skal have.

Uge 29

Scanningsbillede uge 29Du er nu kommet til din tredje og sidste trimester.

Måske har du fået en mørk brun streg fra navlen og ned. Det skyldes en øget produktion af hormonet Melanin. Du kan også opleve, hvordan du får flere fregner og din hud, især i ansigtet, bliver mere følsom overfor solen, så der kan opstå mørkere hud enkelte steder. De mørke pigmentforandringer vil forsvinde efter graviditeten, men det kan tage op til et år, før de er helt væk.

Din baby vejer nu 1150 g og længden er ca. 38,5 cm.
Babyens tænder er dannet og ligger klar nede i gummerne.
Din baby finder sit eget sovemønster, hvilket du måske allerede har registreret. Du vil ofte mærke, hvordan babyen er aktiv vågen, når du selv går til ro på sofaen og/eller går i seng om aftenen. I de vågne perioder er din baby i fuld gang med at træne finmotorikken, den åbner øjnene, smasker og sutter på tungen. Den laver grimasser og åbner og lukker hænderne. Scanninger viser, hvordan din baby er fuld af identitet og har sit eget fantastiske liv i livmoderen.

En 3d/4d scanning er en fantastisk oplevelser. Vi kommer tæt på din baby og ser, hvordan livet er inde i livmoderen.
Jeg anbefaler din 3d/4d scanning fra uge 27-31 – og hvis du har fået at vide at moderkagen ligger ud mod dit maveskind, altså over babyen, så anbefaler jeg uge 27-28.
Pris på 3d/4d scanning er fra 700 kr til 1200 kr alt efter hvilken varighed din 3d/4d scanning skal have.

Uge 30

Scanningsbillede uge 30Din livmoder når nu mellem din navle og dit brystben. Ind imellem vil det dog føles, som om du har babyens fødder helt oppe under ribbenene. Du kan føle ømhed på bestemte steder af din livmoder, lidt som et blåt mærke. Det kan skyldes, at babyen sparker dig det samme sted.

Nedadtil vil du føle, hvordan barnet presser mere på dit bækken. Bækkenet kan til tider føles ømt.

Dine blodårer vil træde mere frem under huden og du vil opleve, at dine bryster vokser.

Babyens hjerne har udviklet sig meget de sidste uger. Huden er ikke mere højrød, men er mere naturlig farve. Huden er heller ikke længere så rynket og vil ændre sig til mere fin og glat hud.

Din babys længde er næsten 40 cm og den vejer ca. 1300 g.

En 3d/4d scanning er en fantastisk oplevelser. Vi kommer tæt på din baby og ser, hvordan livet er inde i livmoderen.
Jeg anbefaler din 3d/4d scanning fra uge 27-31 – og hvis du har fået at vide at moderkagen ligger ud mod dit maveskind, altså over babyen, så anbefaler jeg uge 27-28.
Pris på 3d/4d scanning er fra 700 kr til 1200 kr alt efter hvilken varighed din 3d/4d scanning skal have.

Uge 31

Scanningsbillede uge 31Din fornemmelsen af at skulle tisse hele tiden vender tilbage. Din livmoder udvider sig hele tiden, og det giver en øget pres på din ryggrad, maven og din blære.

Du mærker sikkert mere til dine plukkeveer, især hvis du har været gravid før. Husk på at plukkeveer er en del af den normale udvikling i din graviditet. Din livmoder trækker sig mere og mere sammen, jo større den bliver. Så længe plukkeveerne er uregelmæssige og ikke gør ondt på det her tidspunkt, er de helt normale. Er du usikker, så tal med din læge eller jordemoder om det.

Ofte er det rart at lægge sig på sofaen, på siden med en pude mellem knæene og efter cirka 30 minutter, vil din livmoder oftest slappe af igen.

Din baby vejer ca. 1500 g og længden fra hoved mod fod er 41 cm. Fra nu af vokser din baby gennemsnitlig per uge ca. 200 gram og ca. 1 cm i længden.

En 3d/4d scanning er en fantastisk oplevelser. Vi kommer tæt på din baby og ser, hvordan livet er inde i livmoderen.
Jeg anbefaler din 3d/4d scanning fra uge 27-31 – og hvis du har fået at vide at moderkagen ligger ud mod dit maveskind, altså over babyen, så anbefaler jeg uge 27-28.
Pris på 3d/4d scanning er fra 700 kr til 1200 kr alt efter hvilken varighed din 3d/4d scanning skal have.

Uge 32

Scanningsbillede uge 32Din baby vejer nu omkring 1700 g og længden er 42,5 cm.

De fleste babyer vender med hovedet nedad nu. Det fornemmer babyen ikke, da der ikke er den samme tyngdefornemmelse inde i livmoderen.

Oftest er babyen ikke gået helt ned i bækkenet med hovedet endnu, og du vil derfor mærke, hvordan babyen fylder mere og mere op mod dit brystben.

Vender din baby med numsen nedad, er det heller ikke noget problem. Din baby kan stadig vende sig og gør det oftest inden uge 36.

Babyen drikker fortsat aktivt af fostervandet og tisser det ud igen. Ved denne proces renses og gendannes fostervandet. Fostervandet er dermed ikke urent, men en steril opløsning. Det er let grumset og består af celler fra babyen og næringsstoffer.

Babyen udskiller ca. en halv liter urin hver dag.
Mængden af fostervand øges mod slutningen af graviditeten og ved fødslen er der ca. 1 liter.

Måske oplever du, at babyen har hikke, det mærkes ofte som små rytmiske sammentrækninger i bunden af din livmoder.

Uge 33

Scanningsbillede uge 33Din navle er måske begyndt at bule ud. Du kan mærke, at din mave vokser og tynger. Måske oplever du, at det er svært at finde en god sidde- eller liggestilling. Du føler dig ind imellem forpustet selv i ro – og du kan føle, at vejrtrækningen er påvirket.

Vær god ved dig selv, lyt til kroppens signaler og få slappet af. Forkæl dig selv med massage til dine ben og fødder, der kan føles tunge og urolige.

Din baby vejer ca. 1900 g og længden er næsten 44 cm.
Dag for dag bliver babyens lunger, tarme og organer mere modne. Når babyen bevæger sig rundt, kan du se, hvordan dit maveskind bevæger sig. Ligger moderkagen på bagvæggen, kan du måske få øje på aftrykket af en lille fod, du næsten kan tage ved.

Din baby bliver mere rund og buttet. Den sover det meste af tiden, men vil ofte vågne, når du sidder eller ligger stille.

Uge 34

Scanningsbillede uge 34Måske er du gået på barsel nu? Nogle kvinder kan gå på barsel 8 uger før termin – andre må vente med barsel til omkring fire uger før termin. Du kan sikkert mærke, at du har mere brug for at slappe af. Arbejder du, så gør det til en god vane at ligge dig på sofaen den første time, efter at du er kommet hjem. Har du små børn, så vil de elske denne rolige stund, der kan bruges til hygge, læse bøger eller se fjernsyn.

Du kan sikkert mærke, at dit bækken er mere ømt nu. Dine hormoner sørger for at blødgøre dit skamben og bækken, så det kan give sig under fødslen. Du begynder måske at tænke mere på din fødsel; hvordan den kommer til at forløbe, hvor ondt det gør, hvor lang tid, det vil vare, muligheder for smertestillende mv. Det er helt naturligt, at disse tanker kommer oftere nu, hvor fødslen stille og roligt nærmer sig. Husk på at du vil have klarere tanker og fået mere information omkring fødslen, jo længere du kommer.
Din babys længde er 45 cm og den vejer ca. 2150 g.

Uge 35

Scanningsbillede uge 35Dine babys lunger har nu dannet et overfladestof, der vil gøre det muligt for babyen at trække vejret selv, hvis den blev født nu. Endnu vil din baby være at betragte som for tidligt født, og den har brug for de sidste uger for at blive helt klar.

Hvis du føder indenfor 3 uger før din termin og 2 uger efter din termin, vil det være at betragte som en normal fødsel.
For hver dag, der går bliver babyen mere parat til et liv udenfor livmoderen. Hudlaget bliver tykkere og indeholder mere fedt. Fingerneglene er vokset ud. Fingrene kan gribe med et fast greb. Fordøjelsessystemet er ved at være færdig udviklet.

Den vejer nu næsten 2400 g og længden er 46 cm.
Du sover måske dårligt om natten; det kan være besværligt at vende sig. Du vågner måske ved plukkeveer eller ved at skulle tisse og det kan være svært at falde i søvn igen. Prøv med et varmt bad eller afspændingsøvelser, inden du skal i seng.

Undgå at drikke for meget væske om aftenen og undlad helt kaffe.

Uge 36

Scanningsbillede uge 36Du mærker måske, at din mave er faldet længere ned – det skyldes at babyen i disse dage begynder at finde ned i bækkenet med hovedet. Har du født før, er det ikke sikkert at det sker før fødslen. Selvom babyen går ned i bækkenet, kan den stadig dreje sig fra side til side, men ikke længere i en kolbøtte.

Barnets immunforsvar opbygges til et liv udenfor livmoderen; der passerer forsvarsstoffer fra dig over i babyen via moderkagen. Så længe babyen er inde i livmoderen virker moderkagen som en barriere, der i fleste tilfælde ikke tillader bakterier eller vira i at passere.

Babyens længde 47 cm og den vejer ca. 2600 g.

Uge 37

Scanningsbillede uge 37Nu er det måske endelig din tur til at gå på barsel. Du har sikkert set frem til denne dag og har også brug for at tage det mere med ro. Sover du dårligt om natten, er det en god ide at hvile dig om dagen. Det ligner lidt rytmen med en lille nyfødt.Din mave strutter flot og ligger sikkert lavere. Din hud omkring maven strammer, og du kan mærke ind imellem, at huden klør lidt.

Din baby vejer nu ca. 2800 g og længden er 48,5 cm.
Din baby hikker dagligt og ofte flere gange om dagen. Nu drejer det sig om for barnet at gøre sig klar til en ny verden efter fødslen. Resten af tiden i livmoderen går med at tage på i vægt, og blive helt motorisk klar.

Barnets hoved skulle nu gerne ligge nedad og babyen er snart klar til at blive født.

Har du brug for en “klar-til-fødsel” scanning er du meget velkommen her hos mig. Det er en lille hyggelig scanning på 10 minutter til 500kr. Vi tjekker at din baby ligger med hovedet nedad, vi kan mærke med hænderne om den står fast, vi ser hvad den vejer og om den vokser som den skal. Vi tjekker moderkagefunktionen ved at måle flow gennem navlesnoren og vi tjekker at fostervandsmængden er normal. Hvis muligt kan vi også forsøge at lave lidt billeder til dig.

Uge 38

Scanningsbillede uge 38Nu nærmer det sig – din baby er i princippet klar til at blive født . De fleste førstegangsfødende går dog over terminen, så hvis du indstiller dig på det, bliver du måske ikke alt for utålmodig.

Dine bryster er blevet større og brystvorterne strutter mere. Nogle gravide oplever lidt siven af mælk fra brysterne, andre slet ikke. Det er helt normalt og har ikke betydning for amningen.

Din baby er fuldt levedygtigt, og laver alle de ting i livmoderen, du vil kunne opleve efter fødsel. Den laver grimasser, smasker og sutter på tungen og fingrene, putter med hænderne, der oftest er oppe ved ansigtet.

Babyen øver sig mere på vejrtrækningen og er snart klar til at tage sit første åndedræt.

Babyens lanugo-hårvækst falder af og fosterfedtet forsvinder gradvist.

Babyens bevægemønster ændrer sig, og den ligger mere stille på grund af pladsmanglen. Dog er det fortsat vigtigt, at du mærker din baby hver dag.

Babyen vejer måske 3100 g og længden er 49,5 cm.

Har du brug for en “klar-til-fødsel” scanning er du meget velkommen her hos mig. Det er en lille hyggelig scanning på 10 minutter til 500kr.
Vi tjekker at din baby ligger med hovedet nedad, vi kan mærke med hænderne om den står fast, vi ser hvad den vejer og om den vokser som den skal. Vi tjekker moderkagefunktionen ved at måle flow gennem navlesnoren og vi tjekker at fostervandsmængden er normal. Hvis muligt kan vi også forsøge at lave lidt billeder til dig.

Uge 39

Scanningsbillede uge 39Nu mærker du måske en glæde over snart at få din krop tilbage. Du er mere besværet og er ved at være mæt af graviditeten og glæder dig til at se babyen!

Du mærker sikkert mere til dine plukkeveer nu. De kommer oftere og de kan ”murre” lidt eller trække henover lænden og skambenet.

Dine plukkeveer er her i slutningen med til at blødgøre din livmoderhals og gøre dig klar til fødslen.
Har du mon pakket den taske, du skal have med til fødegangen? Det kan føles rart at have den klar, det er ikke lige til at vide om du pludselig skal afsted.

Der er ingen tydelige tegn på, om fødslen er nært forestående, og endnu ved man ikke præcist, hvad der sætter fødslen i gang. Undgå at lave hårde fysiske ting, for at sætte fødslen i gang. Spar kræfterne til fødslen, du vil alligevel ikke kunne fremskynde det!

Din baby er klar – den vejer måske 3250 g og længden er 50,5 cm. Husk at det er angivelser for et gennemsnit-størrelse baby. Din baby kan genetisk være større eller mindre gennem hele graviditeten.

Har du brug for en “klar-til-fødsel” scanning er du meget velkommen her hos mig. Det er en lille hyggelig scanning på 10 minutter til 500kr.
Vi tjekker at din baby ligger med hovedet nedad, vi kan mærke med hænderne om den står fast, vi ser hvad den vejer og om den vokser som den skal. Vi tjekker moderkagefunktionen ved at måle flow gennem navlesnoren og vi tjekker at fostervandsmængden er normal. Hvis muligt kan vi også forsøge at lave lidt billeder til dig.

Uge 40

Scanningsbillede uge 40Nu er det snart nu – din termin nærmer sig!

Du står op om morgenen og tænker, om det mon bliver i dag – måske først om 14 dage?

Tiden kan føles uendelig lang og din familie ringer måske dagligt for at høre nyt. Mind dig selv og din familie om, at de fleste gravide går over tiden.

Måske oplever du slimproppen gå – barrieren, der i livmoderhalsen har beskyttet din baby mod bakterier, glider måske ud nu, hvor du har flere og hyppigere plukkeveer. Det er okay, også selvom der går et par uger endnu inden din fødsel.

Hvis slimproppen ledsages af lidt blødning, kan det være tegn på, at fødslen nærmer sig.

Din baby ligger sikkert i sin yndlingsside og har det super godt. Den er ikke klar over, at der snart skal ske noget  En scanning kan vise, hvordan din baby under graviditeten putter sig ind mod sin navlesnor. Navlesnoren har det samme pulsslag som babyens eget hjerteslag og du skal derfor forestille dig, hvordan navlesnoren som det eneste trygt og genkendeligt rører ved din baby under hele graviditeten.

Din baby vejer måske 3450 g og længden 51 cm.

Har du brug for en “klar-til-fødsel” scanning er du meget velkommen her hos mig. Det er en lille hyggelig scanning på 10 minutter til 500kr.
Vi tjekker at din baby ligger med hovedet nedad, vi kan mærke med hænderne om den står fast, vi ser hvad den vejer og om den vokser som den skal. Vi tjekker moderkagefunktionen ved at måle flow gennem navlesnoren og vi tjekker at fostervandsmængden er normal. Hvis muligt kan vi også forsøge at lave lidt billeder til dig.

Uge 41

Scanningsbillede uge 41Læser du dette, er du nu nået efter din termin. Og du glæder dig så meget, til babyen kommer! Du er sikkert spændt på fødslen og en smule utålmodig, men er klar. Brug ventetiden til at slappe af, og hvile dig, så du har kræfter til fødslen.

Spis frisk frugt, fiberrige grønsager, rosiner og nødder og drik godt med vand. På den måde kan du opbygge reservekræfter og samle energi til fødslen.

Når fødslen endelig går i gang, vil du føle forventningens glæde og en form for eufori. Selvom det er svært, er det godt at tage det med ro, når de første veer melder sig. Gå evt. i seng igen eller læg dig på sofaen og hvil dig, til veerne tager til. Du får nemlig brug for al mulig energi og kræfter under fødslen.

Er du i tvivl om, hvornår du skal tage ind på sygehuset, kan du altid ringe til fødegangen og tale med en jordemoder.

Har du brug for en “klar-til-fødsel” scanning er du meget velkommen her hos mig. Det er en lille hyggelig scanning på 10 minutter til 500kr.
Vi tjekker at din baby ligger med hovedet nedad, vi kan mærke med hænderne om den står fast, vi ser hvad den vejer og om den vokser som den skal. Vi tjekker moderkagefunktionen ved at måle flow gennem navlesnoren og vi tjekker at fostervandsmængden er normal. Hvis muligt kan vi også forsøge at lave lidt billeder til dig.

Uge 42

Scanningsbillede uge 42

Graviditetsscanning på Cyclusklinik

Jordemoderscanning i bedste kvalitet. Vi glæder os til at tage imod dig.

Tilskud fra "Danmark"

Sygeforsikringen “danmark” giver tilskud til jordemoderkonsultationer, fødselsforberedelse og konsultationer kombineret med scanning. Medlemmer af “danmark” kan få 30% (dog højst 300 kr) i tilskud per konsultation. Se hvad det giver af tilskudsmuligheder hos os.

© 2023 Cyclusklinik.dk. Alle rettigheder forbeholdes – Zilstorff Holding ApS – Cyclusklinik. CVR: 29788200

Scroll to Top